Desplegar menú lateral
Jornada tècnica

Aspectes emergents en la recuperació de nutrients i de matèria orgànica, i el seu posterior ús en agricultura

Data: 05-12-2019 Ubicació: Barcelona Preu: Gratuïta

L’ús intensiu dels fertilitzants a l’agricultura ha contribuït a la contaminació difosa i a l’eutrofització dels ecosistemes aquàtics i les aigües subterrànies. L’increment de la població previst per a les properes dècades i l’escassetat de les fonts de fòsfor, així com una major consciència social en vers a la sostenibilitat, obliga a establir un model de gestió de la fertilització agrícola més eficient, de base circular, i que cal conèixer en major profunditat. L’objectiu d’aquesta jornada es divideix en tres grans blocs:

– Definir el context global de l’agricultura i l’economia circular i d’impacte ambiental (marc legal actual i futur).

– Mostrar experiències sobre la recuperació dels nutrients en el context de l’agricultura circular (fertilitzants a base d’estruvita i sals d’amoni, mitjançant el projecte LIFE Enrich), i d’esmenes orgàniques provinents de subproductes agroalimentaris (projectes Circular Agronòmics i Nutri2cycle, del H2020). Posar en relleu els aspectes emergents del compostatge orientat a l’ús dels productes (projectes LIFE AGRICLOSE, H2020 ORGANIC+, PRIMA SUSTAINOLIVE, i Grups Operatius “Desenvolupament d’eines per a l’optimització de la gestió conjunta de les dejeccions ramaderes i per a la millora de la fertilització agrària, de la qualitat del cultiu i de la protecció del medi.” i “Producció i ús de substrats de “km0 en Vivers”, finançats a través de l’Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020).

– Presentar la recerca sobre el rol de les substàncies emergents i la microbiologia en el sistema sòlplanta en el context de l’agricultura circular.

La jornada finalitzarà amb una taula rodona en la qual s’incidirà en les necessitats futures de recerca fonamental i aplicada en aquest camp.