Desplegar menú lateral
12/04/2019

El projecte CREATIVACIÓ treballa per valoritzar les carns de les explotacions del Pirineu

· Darrerament es va escollir el millor estofat de poltre per a desenvolupar un producte envasat llest per a consumir

· El proper 8 de maig Monells acollirà una jornada sobre envasament i seguretat alimentària en el desenvolupament de nous productes

El passat 19 de març l’IRTA Monells (Girona) va acollir la jornada ” El paper de l’anàlisi sensorial i dels tractaments tèrmics en el desenvolupament de nous productes “. Aquesta és una de les activitats que formen part del projecte demostratiu “CREATIVACIÓ: La creativitat dirigida a la innovació en el desenvolupament de nous productes per a agrupacions de productors agroalimentaris”, que l’IRTA realitza amb el suport del Departament d’Agricultura i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

A partir del coneixement adquirit durant aquesta jornada es va celebrar un concurs per a escollir “el millor estofat de poltre” i per a desenvolupar-lo posteriorment com un producte envasat a punt per consumir. A la competició hi va participar l’Associació de criadors de Cavall Català, així com 15 carnisseries i diversos restaurants d’arreu de Catalunya.

Un dels objectius principals del projecte demostratiu és valoritzar la carn produïda a les explotacions del Pirineu Català. Després de la realització de diverses sessions de creativitat es va decidir treballar amb carn de poltre. Segons un estudi previ de l’IRTA, aquesta carn és una de les més saludables pel seu alt contingut en ferro, en antioxidants i en àcids grassos poliinsaturats del tipus omega 3 i pel seu baix contingut en greix.

Els guanyadors van ser el Restaurant Can Jordi d’Espinavell, la Carnisseria Can Garriga de Sant Feliu de Codina i el Restaurant Can Jepet de Setcases.

La recepta guanyadora del concurs és la que s’utilitzarà per a desenvolupar el producte final a les nostres instal·lacions de Monells, comptant amb l’expertesa, l’equipament i els coneixements científics de l’IRTA.

Propera data: 8 maig

La propera sessió demostrativa tindrà lloc el 8 de maig de 09.30h a 14h a l’IRTA Monells, amb el títol “L’envasament i la Seguretat Alimentària en el desenvolupament de nous productes”. Es tracta d’una activitat gratuita, però les places són limitades: la data límit d’inscripció és el 30 d’abril de 2019.

L’objectiu d’aquesta jornada és posar a disposició dels participants, de manera aplicada i pràctica, els coneixements científics i l’experiència de l’IRTA en el procés de desenvolupament de nous productes, concretament en relació amb l’envasament i la vida útil.

Aquestes sessions (i una propera prevista pel mes de juny) formen part de “CREATIVACIÓ“, un projecte demostratiu que realitzem des de l’IRTA amb el suport del Departament d’Agricultura i el fons FEADER, i que pretén fomentar la creativitat dirigida a la innovació en el desenvolupament de nous productes per a agrupacions de productors agroalimentaris. Anna Claret, investigadora del Programa de Tecnologia Alimentària és la principal encarregada del projecte.