Desplegar menú lateral
13/06/2017

El projecte NEURICE monitoritza quatre camps del Delta de l’Ebre per a realitzar assaigs amb noves varietats d’arròs tolerants a la salinitat

Les noves varietats es plantaran als camps monitoritzats durant la propera temporada. Foto IRTA

La sembra de l’arròs sense inundació retarda la presència del cargol poma però genera problemes de salinitat

La inundació amb aigua de mar controla el cargol però pot comportar problemes de salinitat en el cultiu si no s’utilitzen línies d’arròs adequades

El projecte NEURICE, on hi participen centres de recerca de 6 països diferents, està coordinat per la Universitat de Barcelona i hi participen l’IRTA, el CRAG i empreses catalanes

El projecte NEURICE ha començat a monitoritzar la salinitat de quatre camps salins del Delta de l’Ebre per a realitzar assaigs de noves varietats en desenvolupament d’arròs tolerants a la salinitat. Durant uns mesos es controlarà la salinitat de l’aigua i del sòl dels camps d’arròs, l’alçada de la làmina d’aigua i la salinitat de l’aigua a l’entrada i a la sortida dels camps per fer-ne un seguiment precís. Està previst que a la campanya vinent ja es puguin plantar les noves línies d’arròs per a ser avaluades en camps tant salins i com no salins.

Els assajos de camp estan coordinats per l’IRTA d’Amposta i la Cámara Arrossera del Montsià, i formen part del projecte de finançament europeu NEURICE, liderat per la Universitat de Barcelona (UB). El projecte compta també amb la important participació del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i l’empresa d’enginyeria IRIS, entre altres socis internacionals. L’objectiu del projecte és desenvolupar varietats d’arròs amb valor comercial, cultivables en climes mediterranis i que puguin créixer en condicions de salinitat elevada.

Al delta de l’Ebre la plaga del cargol poma obliga a buscar estratègies per evitar que els cargols es mengin les plantes joves. A banda de la inundació amb aigua de mar, una altra estratègia és la sembra en sec de l’arròs, ja que sense aigua, el cargol resta inactiu.  Un dels problemes que presenta aquest darrer mètode, però, és que sense aigua augmenta la salinitat del sòl. La possibilitat de cultivar varietats amb una alta tolerància a la salinitat permetria no només ajudar a eradicar el cargol poma mitjançant la inundació amb aigua de mar, sinó que també també ajudaria a instaurar la estratègia de la sembra en sec de l’arròs.

A banda de la plaga del cargol, la disminució de la productivitat dels camps a causa de la sal és una de les principals preocupacions dels productors. Aquest problema és ocasionat principalment per la intrusió marina als terrenys costaners degut a la regressió del delta per manca de sediments combinat amb el canvi climàtic, pel que les zones de cultiu d’arròs, principalment deltes, són molt vulnerables. Els assaigs amb les noves varietats es faran també en zones arrosseres de França i Itàlia on es pateixen també els problemes de la salinitat i alhora s’estan preparant per la possible arribada del cargol poma.

Un centenar de línies tolerants a la salinitat seran validades

Durant el primer any de funcionament del projecte s’han realitzat milers de creuaments entre línies d’arròs del Delta i les varietats més tolerants a salinitat . La UB, el CRAG i la Cámara ja estan obtenint la llavor d’un centenar de línies seleccionades per la seva tolerància a salinitat que aquest hivern seran avaluades en assaigs hidropònics, les millors de les quals seran avaluades en assajos de camp salins i no salins durant les campanyes 2018 i 2019.

Paral·lelament, la UB està realitzant un estudi proteic de la varietat d’arròs més tolerant a la salinitat del món per tal de determinar el mecanisme que permet que aquestes plantes puguin créixer en entorns de salinitat molt elevada.