Desplegar menú lateral
03/09/2018

La jornada de camp de l’arròs celebra 25 anys al costat del sector

XXV Jornada de camp de l'arròs (Amposta)

Més de 320 assistents del sector de l’arròs s’han congregat a l’Estació Experimental de l’Ebre a Amposta

La jornada de Camp de l’arròs, organitzada anualment per l’IRTA ha celebrat aquest any la seva edició número 25. La jornada, celebrada per primer cop el 1993, s’ha convertit en un referent i lloc de trobada per a productors, cooperatives i empreses vinculades al sector. Aquest any, a l’Estació Experimental de l’Ebre de l’IRTA (Amposta) s’han congregat més de 320 assistents.

Durant la presentació, la directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARP, Elisenda Guillaumes, ha destacat el paper de l’IRTA com a “I+D del Departament d’Agricultura” i la importància de la transferència tecnològica: “Ens interessa molt la recerca perquè és el que ens permet anar un pas endavant dels problemes que ens puguin anar sorgint. Però a més, és molt important transmetre al sector quins són els resultats i així poder donar resposta a les preguntes que es generen”.

La jornada ha servit per mostrar els resultats més rellevants de la recerca que es realitza en arròs als diversos assaigs de l’Estació Experimental de l’Ebre. La investigadora de l’IRTA i organitzadora de la jornada, Mar Català, destaca que “tot el treball que es fa s’adapta sempre a les necessitats del sector”. Així, i responent a aquestes demandes dels arrossers del Delta, aquest any s’han presentat els resultats d’una estratègia per a reduir la presència del cargol poma consistent en retirar l’aigua molt abans de segar. Un altre dels temes destacats i que s’ha tractat des de diverses vessants ha estat la sembra en sec.

Entre les activitats més rellevants realitzades fora de l’estació, que s’han presentat a l’àrea de pòsters, destaca el projecte OriginsTM. Aquest projecte conjunt entre Kellogs i l’IRTA, té com a objectiu formar arrossers del Delta de l’Ebre per a que puguin millorar la rendibilitat i la sostenibilitat dels cultius.

A més de les presentacions tècniques, la Jornada de Camp de l’Arròs ha comptat amb unes vitrines tecnològiques on les empreses han pogut mostrar les últimes novetats en estratègies en material vegetal i fungicides. Aquest any també s’ha incorporat una demostració de maquinària. La presència d’empreses participants a la jornada també s’ha incrementat en els últims anys, fet que demostra que la Jornada de Camp de l’arròs de l’IRTA no és només un aparador de la recerca, sinó que vol ser un punt de trobada, relació i innovació del sector.

 

 

Mar Català apunta que “la transferència que es fa a la jornada és un exemple per a altres zones arrosseres”. Amb aquesta edició es vol la consolidació la Jornada, amb l’IRTA com aliat estratègic del sector. D’altra banda, el pla de futur és fer una jornada bianual per a aconseguir que l’acte adopti un caràcter més internacional i esdevingui una referència també a nivell europeu.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del director general de l’IRTA Josep Usall, qui ha agraït a tots els assistents la seva confiança durant els darrers 25 anys, i ha reconegut la tasca de totes aquelles persones que formen part de l’IRTA i que han contribuit a convertir aquesta jornada de camp en un referent. L’acte ha finalitzat amb un dinar de germanor entre tots els assistents per celebrar els 25 anys de recerca al costat del sector, que ha comptat amb l’actuació d’una agrupació de jotes tradicionals de les terres de l’Ebre, i un pastís commemoratiu.