Desplegar menú lateral
05/09/2019

L’aclarida mecànica en préssec és una bona alternativa a la manual per reduir costos

La XXIII Exposició de varietats de préssec i nectarina ha reunit més de 200 professionals fructicultors a Alcarràs

• Una jornada que dona una visió àmplia del sector amb les varietats exposades i la participació dels obtentors, ha destacat el director general de l’IRTA, Josep Usall.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha celebrat avui la 23ena Exposició del Préssec i Nectarina, que enguany s’ha dut a terme a Alcarràs (Lleida). Josep Usall, director general de l’IRTA, ha assenyalat durant la seva intervenció en la inauguració que aquesta jornada dona una visió àmplia del sector gràcies a les varietats exposades i a la participació dels obtentors. Igualment, l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra ha mostrat la seva satisfacció per a què Alcarràs hagi pogut acollir aquesta important jornada per al sector de la fruita.

Enguany, la col·lecció de varietats de préssec, nectarina i préssec pla de l’IRTA (que es va iniciar l’any 1994 i que compta en total amb 203 varietats) ha exposat els resultats de cultiu de 90 varietats diferents. Els ha donat a conèixer la Gemma Reig, especialista en préssec de l’IRTA Fruitcentre, que ha explicat els seus trets més característics. La zona d’exposició de fruita fresca ha comptat amb 70 d’aquestes varietats.

En la jornada, Estanis Torres, investigador de l’IRTA, ha presentat les conclusions d’un estudi sobre l’efecte de l’aclarida mecànica en el cultiu del presseguer, on s’ha conclòs que redueix els costos i millora la qualitat dels fruits. Generalment, els productors realitzen aquesta tasca de manera manual, el que representa un cost en temps i un cost econòmic en mà d’obra. En alguns casos, l’aclarida manual pot arribar a suposar més del 30% del cost total de producció. En aquest estudi, que compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, Torres ha testat i valorat econòmicament diferents mètodes d’aclarida de flors: l’aclarida manual, l’aclarida manual assistida amb aclaridor elèctric, i l’aclarida mecànica amb equips de pues acoblats al tractor.

En comparació amb l’aclarida manual, en la resta de casos, els resultats han mostrat una reducció dels costos de mà d’obra, especialment amb l’aclarida mecànica, així com un augment del calibre del fruit, fet que es tradueix en un preu més alt del préssec al mercat.

Donat que “a dia d’avui no existeix cap producte químic registrat per l’aclarida de préssecs”, explica Estanis Torres, “l’aclarida mecànica és una bona alternativa a l’aclarida manual per reduir costos”. Per aquest motiu, l’aclarida mecànica està guanyant terreny entre els productors de fruita.

La jornada ha comptat també amb la participació de 6 empreses obtentores de fruita de pinyol que han presentat les seves novetats varietals.