Desplegar menú lateral

Banc de germoplasma de garrofer, avellaner i noguer

Data d'inici: 14/06/2017 Data de fi: 25/06/2020
Programa responsable: Fructicultura

Entitats finançadores:

Les activitats d’aquest projecte se centren en la conservació de col·leccions i bancs de germoplasma de garrofer, avellaner i noguer i d’espècies de Juglans.

Els Centres de l’IRTA de Mas de Bover i Torre Marimon disposen de col·leccions d’aquestes espècies, on es realitza la seva conservació i documentació. La principal tasca de l’equip investigador consistirà, per a totes les accessions, en garantir la seva identificació i en ampliar i actualitzar la documentació (dades de passaport i caracterització). Un dels reptes és mantenir els BGS en adequades condicions sanitàries i en creixement actiu per poder lliurar material i descripcions fiables als sol·licitants. A més de la conservació de la major part de les varietats autòctones de les tres espècies, es requereix un ampli coneixement de les mateixes i de les necessitats presents i potencials del sector productor per triar els individus que han formen part d’aquests BGS. La utilització dels caràcters pomológicos i agronòmics i la informació de marcadors, bioquímics o fisiològics, facilitarà la presa de decisions perquè la conservació ex situ representi la màxima diversitat existent d’aquestes espècies. Les espècies arbòries considerades per la seva gran grandària requereixen espais amplis per a la seva conservació i, per tant, una adequada elecció de les accessions és un objectiu principal.

La informació generada es remetrà periòdicament al Centre de Recursos Fitogenètics de l’INIA (CRF), perquè les col·leccions formen part de la Xarxa de Col·leccions del Programa. Així mateix es farà difusió del material existent a les col·leccions de l’IRTA en diferents fòrums: Congressos, Jornades Tècniques i visites als centres, per tal de donar a conèixer les seves característiques i facilitar la seva utilització.