Desplegar menú lateral

DURCAT: projecte pilot innovador per promoure l’abastiment de la demanda interna de blat dur amb producció de proximitat

Data d'inici: 06/06/2018 Data de fi: 30/09/2020
Programa responsable: Cultius extensius sostenibles

Entitats finançadores:

 

  • El Grup Operatiu forma part de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI)

El cultiu de blat dur és actualment molt minoritari a les nostres contrades, tot i que Catalunya genera més del 60% del negoci de la pasta i les sèmoles de tot l’Estat. La demanda interna, que supera les 100.000 tones de gra de blat dur cada any, es cobreix mitjançant blat d’altres zones d’Espanya i del sud de França. Això no obstant, experiències prèvies indiquen que el cultiu de blat dur pot ser una alternativa viable a Catalunya, ja que, a les zones on s’ha cultivat, els rendiments han resultat ser similars als que s’obtenen en altres localitzacions.

Amb la finalitat de crear un marc productiu i comercial que permeti abastir la demanda interna de blat dur d’alta qualitat i proporcionar als agricultors un cultiu atractiu que contribueixi a diversificar la producció, s’acaba d’iniciar el Grup Operatiu DURCAT. El projecte, que integra totes les baules de la cadena del blat dur, està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Sota la coordinació del Grupo Gallo, el projecte compta amb la participació de l’empresa Cereales Aragón y Cataluña (CAYCSA), l’Associació Catalana de Multiplicadors de Llavors (ACML), l’Associació de Cooperatives de les Terres de Lleida (ACTEL), l’Organització Professional Agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Al llarg de les campanyes agrícoles de 2019 i 2020 s’identificaran les varietats més adients per a diferents zones productives catalanes i es proporcionaran als agricultors eines innovadores per a la presa de decisions en matèria de reg i fertilització nitrogenada (basades en teledetecció i sensorització) amb l’objectiu de produir gra d’alta qualitat de manera respectuosa amb el medi ambient i sostenible econòmicament.

El projecte pretén crear un model integrador de cadena curta de distribució des del camp a la indústria avaluant, a més, l’impacte medi ambiental i econòmic del model de producció proposat.

Podeu ampliar la informació a la fitxa inicial el projecte “DURCAT: Abastiment de la demanda de blat dur mitjançant producció de proximitat de baix impacte ambiental, cadenes curtes de distribució i total traçabilitat”.