Desplegar menú lateral

Varietats d’ametller Constantí

Descripció

  • Referència obtentor: IRTAMB-A22-120.
  • Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “22-120”.
  • Origen: arbre procedent de l’encreuament “FGFD2” x Pol·linització lliure, realitzat l’any 1993 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
  • Varietat protegida: sol·licitud de protecció presentada a la OEVV i a la OCVV. Protecció provisional.

Característiques agronòmiques

  • Vigor de l’arbre: vigorós. Aquesta característica li permet mantenir un bon equilibri entre la producció i el creixement vegetatiu.
  • Densitat foliar: mitjana.
  • Port: mitjà-erecte.
  • Intensitat de ramificació: mitjana.
  • Formació i poda: molt fàcil.
  • Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig, però també en brindilles i rams mixtos.
  • Època de floració: tardana (similar a “Guara” i “Glorieta”). A Mas de Bover 26 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
  • Genotip S de compatibilitat: S3Sf.
  • Pol·linització: autofèrtil. No necessita pol·linització encreuada. Varietat autocompatible i amb bon nivell d’autogàmia (capaç de produir en condicions d’aïllament).
  • Pol·linitzadors: per afavorir la pol·linització encreuada (pràctica recomanable, fins i tot per a les varietats autofèrtils), pot combinar-se a la plantació amb “Vairo”, “Glorieta”, “Francolí”, Guara”, etc.
  • Intensitat de floració: abundant.
  • Durada de la floració: mitjana.
  • Precocitat a l’entrada en producció: precoç.
  • Capacitat productiva: alta-molt alta.
  • Regularitat en la producció: bona. Poc alternant.
  • Tolerància a la sequera: tolerant.
  • Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): sensible.
  • Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): tolerant.
  • Època de maduració: mitjana (finals d’agost a Mas de Bover).
  • Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, se desprenen amb facilitat.
  • Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.

Característiques comercials

  • Forma de l’ametlla: arrodonida.
  • Mida del gra: mitjana (1,2 g).
  • Rendiment en gra: 27 %.
  • Consistència de la closca: dura.
  • Percentatge d’ametlles dobles: pràcticament nul (1,1 %).
  • Aspecte del gra: atractiu. Tegument fi, clar, amb alguna arruga.
  • Composició del gra repelat: oli: 53,2 %; proteïna bruta: 23,9 %; sucres solubles: 2,6 %; fibra bruta: 9,3 %; aigua: 4,4 %.

Avaluació global

Varietat amb bona capacitat productiva, vigorosa i ben adaptada al cultiu en secà. Floració tardana. Autofèrtil, amb bon nivell d’autogàmia. Fàcil de formar i podar. Tolerant a la “taca ocre” i sensible al “fusicoccum”. Bon fruit. Per afavorir la pol·linització encreuada, pot associar-se amb “Vairo”, “Francolí”, “Glorieta”, etc.

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment