Descripció
- Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “A-200”.
- Origen: arbre procedent de l’encreuament “Primorskiy” x “Cristomorto”, realitzat l’any 1975 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
- Varietat protegida: Títol d’Obtenció Vegetal del MAPA concedit a l’IRTA. Núm. de registre 874 (BOE del 25-1-1992).
Característiques agronòmiques
- Vigor de l’arbre: molt vigorós. Aquesta característica li permet mantenir un bon equilibri entre la producció i el creixement vegetatiu.
- Densitat foliar: densa.
- Port: mitjà-erecte.
- Intensitat de ramificació: mitjana.
- Formació i poda: molt fàcil.
- Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig, però també en brindilles i rams mixtos.
- Època de floració: tardana (similar a “Ferragnès”). A Mas de Bover 28 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
- Genotip S de compatibilitat: S1S9.
- Pol·linització: necessita pol·linització encreuada.
- Pol·linitzador: “Glorieta”, “Francolí”, “Ferragnès”, etc.
- Intensitat de floració: abundant.
- Durada de la floració: mitjana.
- Precocitat a l’entrada en producció: mitjana.
- Capacitat productiva: alta – molt alta.
- Regularitat en la producció: bona. Poc alternant.
- Tolerància a la sequera: molt rellevant. Ha mostrat una bona adaptació a la sequera.
- Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): molt tolerant.
- Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): mitjana.
- Època de maduració: mitjana (començament de setembre a Mas de Bover).
- Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, es desprenen amb facilitat.
- Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.
Característiques comercials
- Forma de l’ametlla: el·líptica-punxeguda.
- Mida del gra: bastant gran (1,35 g).
- Rendiment en gra: 28 %.
- Consistència de la closca: dura.
- Percentatge d’ametlles dobles: sense dobles (0,4 %).
- Aspecte del gra: atractiu. Tegument llis, de gruixària mitjana.
- Composició del gra repelat: oli: 54,9 %; proteïna bruta: 23,0 %; sucres solubles: 2,7 %; fibra bruta: 7,8 %; aigua: 4,4 %.
Avaluació global
Varietat amb un conjunt de caràcters d’interès. Pot destacar-se el seu excel·lent vigor, la facilitat de formació i poda, floració tardana, capacitat productiva, qualitat de fruit i tolerància a la sequera i al “fusicoccum”.
S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment