Desplegar menú lateral

Varietats d’ametller Masbovera

Descripció

  • Sinònim (programa de millora de varietats d’ametller IRTA): “A-200”.
  • Origen: arbre procedent de l’encreuament “Primorskiy” x “Cristomorto”, realitzat l’any 1975 a Mas de Bover (Constantí, Tarragona).
  • Varietat protegida: Títol d’Obtenció Vegetal del MAPA concedit a l’IRTA. Núm. de registre 874 (BOE del 25-1-1992).

Característiques agronòmiques

  • Vigor de l’arbre: molt vigorós. Aquesta característica li permet mantenir un bon equilibri entre la producció i el creixement vegetatiu.
  • Densitat foliar: densa.
  • Port: mitjà-erecte.
  • Intensitat de ramificació: mitjana.
  • Formació i poda: molt fàcil.
  • Localització de la fructificació: preferentment en ramets de maig, però també en brindilles i rams mixtos.
  • Època de floració: tardana (similar a “Ferragnès”). A Mas de Bover 28 dies després de “Desmai Llargueta” (mitjana de 12 anys d’observacions).
  • Genotip S de compatibilitat: S1S9.
  • Pol·linització: necessita pol·linització encreuada.
  • Pol·linitzador: “Glorieta”, “Francolí”, “Ferragnès”, etc.
  • Intensitat de floració: abundant.
  • Durada de la floració: mitjana.
  • Precocitat a l’entrada en producció: mitjana.
  • Capacitat productiva: alta – molt alta.
  • Regularitat en la producció: bona. Poc alternant.
  • Tolerància a la sequera: molt rellevant. Ha mostrat una bona adaptació a la sequera.
  • Tolerància al “fusicoccum” (Phomopsis amygdali Del.): molt tolerant.
  • Tolerància a la “taca ocre” (Polystigma ochraceum Whal.): mitjana.
  • Època de maduració: mitjana (començament de setembre a Mas de Bover).
  • Aptitud per a la recol·lecció: bona. A la maduresa els fruits es mantenen adherits a les branques. Quan es vibra l’arbre, es desprenen amb facilitat.
  • Procés de pelat: senzill. La pellofa se separa fàcilment de la closca.

Característiques comercials

  • Forma de l’ametlla: el·líptica-punxeguda.
  • Mida del gra: bastant gran (1,35 g).
  • Rendiment en gra: 28 %.
  • Consistència de la closca: dura.
  • Percentatge d’ametlles dobles: sense dobles (0,4 %).
  • Aspecte del gra: atractiu. Tegument llis, de gruixària mitjana.
  • Composició del gra repelat: oli: 54,9 %; proteïna bruta: 23,0 %; sucres solubles: 2,7 %; fibra bruta: 7,8 %; aigua: 4,4 %.

Avaluació global

Varietat amb un conjunt de caràcters d’interès. Pot destacar-se el seu excel·lent vigor, la facilitat de formació i poda, floració tardana, capacitat productiva, qualitat de fruit i tolerància a la sequera i al “fusicoccum”.

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

Revisa aquest camp

S'ha enviat correctament
No s'ha pogut enviar correctament, prova en un altre moment