Desplegar menú lateral
23/06/2020

L’empresa Vytrus Biotech esponsoritzarà el Banc de varietats catalanes de l’olivera de l’IRTA

· En el marc del seu programa de responsabilitat social corporativa, la biotecnològica hi aportarà un percentatge de la facturació d’un dels seus productes cosmètics

· El projecte de l’IRTA, iniciat el 1988, compta per ara amb vuitanta varietats tradicionals d’olivera catalanes

L’empresa Vytrus Biotech donarà un percentatge de la facturació d’un dels seus ingredients cosmètics, OLEA VITAE, al Banc de varietats catalanes de l’olivera de l’IRTA perquè pugui continuar amb la seva tasca. L’acord és fruit d’un conveni de col·laboració amb què l’empresa biotecnològica reforça el seu programa de responsabilitat social corporativa. «Col·laborar amb Vytrus Biotech ens permetrà complementar l’estudi de varietats autòctones catalanes des d’un nou vessant, el de les aplicacions biotecnològiques», explica Agustí Romero, investigador especialista de l’IRTA. «L’avaluació clàssica de varietats considera aspectes de comportament agronòmic, adaptació climàtica i qualitat de l’oli; incloure-hi criteris de biotecnologia podria permetre’s recuperar alguna varietat de menys valor agronòmic, però amb un bon potencial per elaborar nous productes», afegeix Romero.

Iniciat el 1988, el projecte Banc de varietats catalanes de l’olivera consisteix a fer prospecció, identificar, caracteritzar i preservar els recursos genètics autòctons de l’olivera de Catalunya. Per ara, el banc compta amb vuitanta varietats tradicionals d’olivera catalanes. L’estudi de varietats autòctones pot ser interessant en un context de canvi climàtic perquè pot servir per identificar gens de resistència a plagues emergents, gens d’adaptació a condicions de sequera o altres variacions climàtiques, o fins i tot compostos funcionals d’interès per a empreses que desenvolupin nous productes.

Vytrus Biotech impulsa un programa de responsabilitat social corporativa propi, basat en el seu compromís amb la natura, la sostenibilitat i el medi ambient, i és per això que destina una part de la facturació dels seus ingredients a diversos projectes de recerca, conservació i projecció relacionats amb el món vegetal i el medi ambient. D’aquesta manera, els apadrina i col·labora en el seu desenvolupament. «La col·laboració amb l’IRTA és una aliança estratègica per a la nostra empresa, perquè està alineada amb el nostre compromís de conservar i protegir la biodiversitat vegetal i els recursos del planeta», afirma Òscar Expósito, CEO; CSO i cofundador de Vytrus Biotech.

L’activitat de l’empresa se centra en la tecnologia de cultiu de cèl·lules mare vegetals per al desenvolupament, la producció i la comercialització d’ingredients actius d’alt valor afegit en el sector cosmètic. Té seu a Terrassa, i està present a Europa, els EUA, l’Amèrica Llatina i Àsia per mitjà d’una xarxa internacional de distribuïdors. Quant a OLEA VITAE, és un oli cel·lular revitalitzador que s’obté de l’olivera silvestre a partir de cèl·lules mare d’un únic brot inicial.