Desplegar menú lateral

ImproRICE: Millora de la producción española d'arròs ecològic davant els efectes del canvi climàtic

Data d'inici: 01/01/2019 Data de fi: 31/12/2021
Programa responsable: Cultius extensius sostenibles

Entitats finançadores:

La producció d’arròs ecològic a les conques mediterrànies és encara escassa i capitalitzada per Itàlia. A Espanya, la fertilització orgànica per a producció d’arròs ecològic ha estat àmpliament estudiada durant anys i establerta amb precisió. Per contra, les malalties fúngiques i especialment les males herbes són les principals limitadores de la producció d’arròs ecològic peninsular. Així doncs, el que desanima els agricultors per a la producció d’arròs ecològic a Espanya són les afectacions severes del fong Pyricularia oryzae i males herbes. Ja que els herbicides i fungicides químics estan prohibits en agricultura ecològica, i la escarda manual de males herbes és molt costosa i inabordable després de pocs anys de cultiu ecològic, però la rotació de cultius podria ajudar a reduir el problema de les males herbes. Encara que fins a la data no s’ha aconseguit una rotació de cultius reeixida en arrossars costaners, ja que es creia que l’arròs és l’única espècie rendible que podria suportar els alts nivells de salinitat de les zones arrosseres costaneres.

L’arròs és un dels cultius més sensibles a la sal, però el cultiu mitjançant inundació amb aigua dolça permet baixar la salinitat i conrear arròs en camps altament salinitzats. Les rotacions de cultius en arrossars costaners han fallat causa de l’alta i ràpida salinització dels camps quan es retira l’aigua de reg.

La quinoa (Chenopodium quinoa Willdenow) es pot utilitzar per a la rotació de cultius d’arròs en aquestes àrees salinitzades, ja que ha demostrat una tolerancia a la sal inusualment alta; moltes varietats poden créixer en concentracions de sal tan altes com les que es troben a l’aigua de mar (40 mS cm-1). La quinoa també té un alt grau de resistència a les gelades, i pot sobreviure a -8 ° C durant fins a 4 hores, depenent de la fase fenològica i la varietat, sent útil tant per a les rotacions de cultius estiu-estiu com veranoinvierno.

Les llavors de quinoa són una font de proteïnes de gran valor per a l’alimentació i han cridat l’atenció de molts especialistes en aliments, i la seva popularitat és el resultat directe de l’augment de la consciència del consumidor sobre dietes més saludables.

La Unió Europea va importar el 2016 quatre vegades més quinoa (26,000 tones) que el 2012, principalment de Bolívia i Perú, tot i que podria produir-se fàcilment en molts països mediterranis. Aquesta espècie pot tolerar amplis rangs de salinitat i temperatures, sent un cultiu d’alt valor i altament rendible. Les oportunitats futures a Europa estaran impulsades pel desenvolupament de la producció interna de quinoa i el creixent ús de la quinoa com a part de la dieta. A més, les importacions de quinoa ecològica a Europa també estan augmentant, sent les principals importacions de quinoa a la regió. El seu alt preu i rendibilitat estan movent els agricultors a començar a explorar la producció i viabilitat del cultiu de quinoa a Europa. De nou, com en el cas de l’arròs, les males herbes són el principal problema pel que fa a la producció de quinoa orgànica. La rotació de cultius amb arròs no només ajudaria a produir tots dos cultius de manera ecològica, sinó que també permetria obtenir, per primera vegada, dos cultius a l’any en els mateixos camps d’arròs, ja que el cultiu d’arròs (estiu) i el cultiu de quinoa (hivern) no se superposen.